Tips voor Huidverzorging na chemokuren en bestraling

Iedereen heeft wel iemand in de omgeving die geconfronteerd wordt met kanker. Bestraling en chemokuren zorgen voor bijvoorbeeld haarverlies en problemen in de mond.

Chemotherapie en andere medicatie brengen ook andere neveneffecten met zich mee waar je vaak ook zelf wat aan kunt doen als je er op tijd mee begint. In deze blog staan we stil bij huidverzorging.

Huidverzorging is extra belangrijk 
De gevolgen van chemotherapie houden niet op bij alleen haaruitval,  je huid heeft het ook zwaar te verduren door de behandeling van (borst)kanker. Chemotherapie droogt je huid uit en hierdoor word je huid extra gevoelig en in sommige gevallen ook rood en schilferig. Wat kun je doen om je huid er zo mooi en gezond mogelijk uit te laten zien in deze periode?

Massagebehandeling in beautysalon - Beautyhouse Rotterdam

Wat is belangrijk om te weten

  • Probeer in ieder geval je zelf regelmatig te verwennen. Laat je masseren, neem een schoonheidsbehandeling, ga wandelen in het bos, etc.
  • Vermijd zeep, cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten. Je huid vormt een barrière en deze moet in stand worden gehouden. Je huid is nu namelijk extra gevoelig en kwetsbaar.
  • Een huid die bloot is gesteld aan chemotherapie houdt moeilijk vocht vast. Zorg daarom voor een goede luchtvochtigheid in huis. Een droge huid is gebaat bij een luchtvochtigheid van 30-40%.
  • Je huid kan gaan schilferen door chemotherapie, ga je huid echter niet scrubben. Scrubben irriteert de huid alleen maar meer.
  • Je huid is extra gevoelig voor zonlicht. Je hoeft de zon niet geheel te mijden (tenzij op advies van je dokter!), maar zorg ervoor dat je je huid goed beschermt (dagelijks) met een zonnebrandcrème met een zeer effectieve factor.
    Harsen lippen schoonheidsbehandeling beautysalon
  • Draag over de behandelde huid losse kleding om wrijving te vermijden en indien mogelijk 100% katoenen kleding om mogelijke irritatie te voorkomen.
  • Bestraling is plaatselijk een zeer grote aanslag op je huid. Hier is extra zorg nodig, probeer met de radioloog of behandelend arts af te stemmen.

Wat kan je doen om je huid beter te beschermen
Welke producten kun je tijdens een chemo en bestraling gebruiken? Kom voor tips naar de gratis workshop op dinsdag 6 maart of donderdag 15 maart in de ochtend.  Extra aandacht ditmaal voor de gekleurde huid.